Stefani-varijantom Comici Escher

-Uspon na Stefani
-Comici Escher varijanta/V+,240m.

Olimp je najviša planina u Grčkoj. Najviši vrh Mitikas je ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu. Na grčkom jeziku Olimp znači "Svetla". Nalazi se izmedju dve periferije Makedonije i Tesalije, iznad sela Litohoro. Poznata je i kao planina bogova. Ljudska noga je na vrh Olimpa kročila tek 2.8.1913 godine. 
Vrh Stefani(2909m.) je četvrti najviši vrh na Olimpu i tehnički je najzahtevniji. Čak i planinarska staza predstavlja naporno iskustvo i potrebno je koristiti i ruke i noge za uspon do vrha. Legenda kaže da je Zevs upravo ovaj vrh izabrao da bude njegov presto. Za uspon do Zevsovog prestola tj. vrha Stefani mi smo izabrali smer Comici-Escher(u daljem tekstu C-E) na "Istočnom licu" kako u Grčkoj popularno zovu ovu stenu. C-E je prvi zabeleženi smer u Grčkoj te kao takav ima istorijsku vrednost i svrstan je u klasike. Popet je 1934 godine od strane Emilio Komičija(Emilio Comici) ili "andjela dolomita" i njegove tadašnje sapenjačice Ane Ešer(Ana Escher).
   Emilio Comici i Ana Escher, 1934. 

Pristup do istočne stene Stefanija izvršili smo iz sela Litohoro do predela Gortsia(1130m) pa preko dobro obeleženih planinarskih staza do platoa Muza(Muses plato) i planinarskog doma Cristos Kakalos(2650m). Dug pristup od nekih 5 sati sa kompletnom opremom, užetom, vrećama i podloškama. Po dolasku na plato smeštamo se u kamp sa pogledom na istočnu liticu Stefanija i ostaje nam dovoljno vremena za proučavanje skice i osmatranje stene. Moram da napomenem činjenicu da smo celu logistiku od pristupa, penjanja do silaska osmislili kao sveži početnici sa tek godinu i po "penjačkog staža" pa će mi ovaj uspon kao takav ostati urezan doživotno u svest. 

   Istočna litica Stefanija 

Sutradan ujutru na uspon nismo krenuli prerano sa obzirom da je već bio početak oktobra pa su na ovim visinama jutra sveža. Bilo bi nezahvalno, a ne pomenuti da na prilazu steni do koje nam je od kampa treblo nekih 30min. nismo osećali neku vrstu jeze od ulaska u nešto do tada nama nepoznato sa orijentacijske strane dok smo se u penjačkom smislu osećali dosta dobro i utrenirano. Sam uspon nije trebao da bude težak, ali kao što se dešavalo mnogima pre nas u stenama tako se desilo i nama da na polovini smera izgubimo originalnu liniju te se  uspon fino zakuvao . Od polovine donosimo odluku da penjemo proizvoljno tj. "na pogled" jer je mogućnost povratka do sigurne police bila veoma teška i iziskivala je puno utrošenog vremena i energije, kao i ostavljanje klinova u steni. Kasnije u prepisci sa grčkom penjačkom zajednicom dobijamo preciznije informacije o našim "promašenim" rastežajima. 
   Žuto: C-E varijanta V+, 240m.
   Crveno: C-E IV-, 220m.
   Dužine su sa izlazom na vrh

Moram da priznam da su poslednja dva rastežaja varijante koju smo penjali najlepše etape uspona, ujedno i najteža iako su mogućnosti za medjuosiguranjima male. Preko ploče u živopisan krušljivi kamin, pa iz njega opet na ploču do žljeba sa previsnim izlazom na eksponirani greben Stefanija kojim dalje oko 40 metara do vrha. Osim u kaminu u kome sve radi doslovce stena je uglavnom kompaktna. 
   Viseći štand
Kad žensko vodi lutanje je neizbežno
   Kamin
   Jedan od detalja
   Poslednji rastežaj
   Previsni izlaz

Izlazak na mitski Zevsov tron preko varijante smera Comici-Escher predstavlja pravi gušt i emotivno zadovoljstvo. Na vrhu smo bili posle pet sati penjanja. Lep i sunčan dan, a pogled doseže do Egejskog mora. Po silasku sa vrha u kamp brzo pakovanje i silazak u dolinu u koju smo stigli kasno uveče. 
   Mitikas 2918m.
   Muses plato
          Septembar-Oktobar 2019

-Nikola Dobrijević
-Tanja Janković





Коментари

Популарни постови са овог блога

UROŠEVO SRCE

Tamna strana Triglava

Prokletije,severna stena Južnog vrha