Ni na nebu,ni na zemlji

U centralnoj Grčkoj duboko u kopnu provincije Tesalije, neposredno u blizini gradića Kalambake nalazi se nadaleko čuveni kompleks stena i manastira Meteori. U prevodu sa grčkog "Meteora", znači "ni na nebu ni na zemlji". Par stotina hiljada godina unazad, taloženje blata na ušću obližnje reke Penej, klimatske promene i zemljotresi koji su pomerili tlo uslovili su nastanak ovih stena čudnih oblika, a u isto vreme i zadivljujućih. Kao prirodni fenomen Meteori su jedinstveni. Na stotine visokih stena izdižu se svojim oštrim formacijama stvarajući osećaj dubokog poštovanja i ushićenja istovremeno. Danas Meteore posećuju ne samo vernici već i penjači i alpinisti iz čitave Evrope i sveta. Ove jedinstvene stene čine svojevrsnu arenu za oštrenje duha i izgradnju karaktera.

Penjanje u uglačanim stenama Meteora svakako predstavlja jedno neobično iskustvo, a usponi se vrše preko blago oborenih do vertikalnih ili previsnih litica, u zavisnosti od težine i kompleksnosti odredjenog smera. Stene izgledaju upravo tako, poput ogromnih meteora palih sa neba, sa kamenčićima koji vire iz njih i deluju kao da su zalepljeni za stenu. Na nekim mestima i u detaljima kamenčići su toliko mali da je na njega moguće oslanjanje samo jednim prstom ili vrhom penjačice(patike za penjanje). Pukotina skoro da nema nikako pa je uglavljivanje dodatne opreme nemoguća misija. U opremljenim smerima(osim kratkih sportskih) pločice su na pojedinim mestima na razmacima i od 4-6 metara, pa čak i do 8 ili 10 metara u lakšim smerovima. Sve ovo ume da predstavlja stresno iskustvo za pojedinca pa se za uspone u Meteorima treba naoružati dobro pripremljenom psihom. Penjanje u ovim stenama ili zavolite ili se nikada više ne vratite ovde. 
Mi smo za naše osnaživanje duha i jačanje karaktera izabrali smeri ocena od IV-VI, dužina od 60-170m. Loši vremenski uslovi i kiša nisu nam dozvolili da ispenjemo sve planirano jer se stena veoma sporo suši u odnosu na krečnjak ,ali smo uspeli da popnemo tri veoma lepa smera u različitim delovima "Doupiani rock" stene, koja nam se nalazila prekoputa kampa pa smo koristili "prozore" u vremenu da odemo u nju i penjemo. 
Doupiani rock

Prvi smer lepog i zvučnog naziva "Intermediate barometric high", trebao je da nam posluži za zagrevanje i Mitketov uvod u stene Meteora. Po prilazu steni i pri pogledu naviše po liniji smera budi mi se nesigurnost, o kojoj otvoreno govorim sa sapenjačem. Naime, po mom prvom dolasku pod istu ovu stenu pre par godina, penjući smer 30_tak metara niže prvi put sam se suočio sa stresnim situacijama prilikom uspona poput malog kamenčića za koji se držim rukom, a ispod mene pločica na skoro 10 metara, ali i nedovoljno istreniranom psihom. "Flešbek" tako bih mogao da opišem svoju nesigurnost jednom rečju. Mitke preuzima dirigentsku palicu i izvlači ceo smer i nimalo lako "vatreno krštenje" za njega. 

Intermediate barometric high
 
Po povratku u kamp insistiram da sutradan izvedem ceo tradicionalni smer "Sudvariante sudweg" dužine oko 170 metara i da se u njemu suočim sa sopstvenom nesigurnošću od prethodnog dana. Smer nije težak, ali u drugom rastežaju ta čuvena nemogućnost za umetanjem opreme na eksponiranom delu stene zahteva "rannout", tj. izvlačenje užeta bez medjuosiguranja i kopčanja oko 25m. Savršen rastežaj za popravku raspoloženja. Po izlasku na vrh stene uživamo u pogledu i ostaje nam još oko 3 sata do mraka, a pošto nam sutra već sledi pakovanje i povratak kućama donosimo odluku da se abzajlom spustimo na suprotnu stranu stene i ispenjemo još jedan kraći multipič smer. 

Sudvariante sudweg

Najlepša smer makar što se pokreta tiče je "Isidora", koju penjemo kao i prethodnu u trojnoj navezi. Smer je dinamična i konstantna, dok se u gornjem delu penjanje vrši preko sitnih kamenčića, na upor i uglačane ploče sa malenim hvatovima. Pravo osveženje je maleni žljebić na vrhu smera u koji može da stane polovina tela i iz njega lepim pokretima i mameštanjem tela izlazi se na vrh stene. 
Isidora

Stene Meteora su mesto koje nude za svakoga ponešto. Preko 400 smerova različitih težina od opremljenih, poluopremljenih do nekolicine tradicionalnih i tehničkih po UIAA standardima. Svakako izvrstan evropski poligon za penjanje ili prosto samo za uživanje. Lepo i sveto mesto u kome i ako niste penjač i ovde ste došli sa drugom namerom, možete pronaći svoj mir. 
Mitke, Ogi, Džoni
Maj 2022

               



















Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

UROŠEVO SRCE

Tamna strana Triglava

Prokletije,severna stena Južnog vrha