Severna stena Storžiča

Kamniško-Savinjski Alpi
-Uspon na Storžič 2141mnv.
-Kramarjeva smer IV/II M,60-75°,615m.

Jedan veoma vredan uspon koji smo izvršili sa slovenačkim prijateljima Darjanom Žužekom i Sebastjanom Potočnikom. Po dolasku u Sloveniju smeštamo se u Kranju, u blizini Kamniško-Savinjskih Alpa i Storžiča gde se po noćenju i odmoru ranim jutrom pre svanuća nalazimo sa našim prijateljima Darjanom i Sebastjanom. Put nastavljamo ka Domu pod Storžičem odakle vršimo pristup ka severnoj steni Storžiča i Kramarjevom smeru do koga nam nam je trebalo oko 2-3 sata. Inače smer važi za relativno lakši u idealnim uslovima, ali sa obzirom da smo mi penjali u aprilu i u godini sa nedovoljno padavina susreli smo se sa tri skoka u miksu sa malom količinom leda na njima što je u dobroj meri otežalo uspon. Nagibi u snegu su varirali od 55-75°.
Veći deo uspona smo solirali jer u doba godine kada smo penjali postoji opasnost od lavina, a poznato je da je "Kramarca" kako je slovenci zovu odnela desetine života. Smer je orijentacijski zahtevna te postoji mogućnost lutanja. 
Čitavo vreme nas je pratilo lepo vreme sa suncem koje smo osetili tek po izlasku na greben. Sa grebena do vrha potrebno je oko 10-tak minuta hoda sa koga je pucao pogled u svim pravcima od najviših vrhova KSA do Julijskih Alpa i Karavanki. 
Sjajno penjanje uz Sebastjanovu asistenciju pri kojoj smo morali da budemo veoma ekspeditivni i brzi, jer kako je u jednom momentu izgovorio "što duže si u steni to si više u opasnosti" i to mi je i danas i biće zauvek urezano u svest. Prelepo iskustvo i mnogo novih naučenih stvari u jednom sjajnom ambijentu. Uspon "Kramarcom" i spust smerom "Peto Žrelo" realizovali smo za 6 sati. April 2019.

FOTO GALERIJA:
Storžič 2141mnv.
Sa leva na desno:Darjan, Seba, Džoni, Tanja, Gaga. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

UROŠEVO SRCE

Tamna strana Triglava

Prokletije,severna stena Južnog vrha